У периоду од 25. до 28. маја 2023. у Есену, Немачка, одржана је светска филателистичка изложба IBRA 2023 под окриљем светске филателистичке организације FIP. Поред изложбе одржан је и сајам филателије, који је трајао исти број дана колико и сама изложба. Оба догађаја организовани су на високом нивоу, а посетиоци су дошли буквално из свих крајеве света.

Свако јутро пред само отварање у 10 часова испред улаза у сале стварала се гужва љубитеља филателије и углавном је та маса људи остајала у свему томе до самог затварања у 18 часова. Сајам филателиста је окупио на једном месту велики број поштанских оператера из разних земаља, аукционих кућа, произвођача филателистичког материјала, великих и малих трговаца. Једно велико изобиље које је нудило посетиоцу разноразне могућности за испуњавање пуног ужитка у филателији.

На филателистичкој изложби учешће су узели излагачи из свих крајева света, а самим тим то је и био одличан повод где су се и многи излагачи одлучили да је посете и уживо виде свој изложак. На изложби је било присутно преко 60 националних комесара, а скоро исти толико број је било и чланова жирија. Жири је дефинитивно имао пуне руке посла, пошто је оценио 809 изложака, а њихов закључак је да је сам квалитет изложака био веома висок пошто је додељено 64 великих златних медаља и 196 златних медаља.

Као и на свакој светској филателистичкој изложби до сада и на овој су учешће узели и излагачи из Србије. На наше велико задовољство постигнити су одлични резултати и тиме показали по ко зна који пут да Србија може бити поносна на своје представнике, како старије, тако и млађе. А редом, то су:

Златна медаља (91 поен) + специјална награда
Владимир Милић: Југословенска инфлација 1989-1994: утицај на поштанске тарифе

Златна медаља (91 поен)
Никола Љубичић: Целине Србије 1873-1900.

Велика позлаћена медаља (88 поена)
Александар Крстић – Отомански жигови на западном Балкану 1840-1912.

Позлаћена медаља (80 поена)
Богдан Петровић – Фискалне марке у окупираној Србији 1941-1944.

Постигнути резултати су одлична увертира пред међународну филателистичку изложбу БАЛКАНФИЛА XIX која ће се ове године, након пуних 46 година, поново одржати у Београду у периоду од 12-14. октобра. Овим путем уједно позивамо све да посете изложбу.