Петар II Петровић Његош (1. новембар 1813 – 19. октобар 1851) био је православни владика црногорски и брдски и поглавар Старе Црне Горе и Брда од 1830. до 1851. године. Један је од највећих песника и филозофа ових простора.

Његош је био харизматична и маркантна историјска личност, али је истовремено био и дубоко просветљена и мисаона фигура, о чему сведочи пре свега његово књижевно дело. Поштован као владар, остаје највише упамћен као аутор епске поеме „Горски вијенац”, која се сматра за једно од највећих ремек-дела европске и светске књижевности.

Рођен је у селу Његуши, близу Цетиња, a након смрти свог стрица Петра I, постао је духовни и световни вођа Црне Горе.

Радио је на уједињавању црногорских племена и на успостављању централизоване државе. Увео је редовне порезе, а његова владавина је била обележена напорима да прошири територију Црне Горе.

Прикупљао је народне песаме које је објавио у збирци „Огледало српско”. У часописима оног времена објављен је знатан број његових краћих песама, ода и посланица. Иако без формалног школовања, читањем и промишљањем Његош се све више духовно развијао и све је дубље и потпуније уобличавао своје уметничко изражавање, па је у последњих седам година свог живота створио три најважнија дела: „Луча микрокозма”, „Горски вијенац” и „Лажни цар Шћепан Мали”. Дела су му превођена на више језика, укључујући и јапански.

Петар II Петровић Његош умро је 1851. године. Сахрањен је на Ловћену на месту где се данас налази Маузолеј који је пројековао Иван Мештровић.

Мотив на марки: Портрет Његоша, Петар Лубарда, четрдесете године 20. века, димензије 96 x 80 цм, уље на платну, приватна колекција

Мотив на вињетама и на коверти: Његошев маузолеј на Ловћену израђен по нацрту Ивана Мештровића, Мирослав Николић

Стручна сарадња: Удружење књижевника Србије

Графичка реализација издања: Надежда Скочајић, академски графичар

Каталошке информације:

27. јануар 2023.
Графичка обрада Надежда Скочајић
Вишебојни офсет „Форум” Н.Сад; з.ч. 13 3/4
1214. 45,00 дин (вишебојна) 25.000
Табак: 8
На коверту са жигом ПД (FDC)
Нацрт: 1214. Портрет Његоша – Петар Лубарда, четрдесете године 20. века, димензије 96 x 80 цм, уље на платну, приватна колекција.
Величина марке: 35 x 46,4 mm
Важе неограничено.

Извор: ПОШТА СРБИЈЕ – Пригодна издања, 2023. год.