Skip to main content Skip to search

Часопис “ФИЛАТЕЛИСТА”, година 76, бр. 283

УВОДНИК

САДРЖАЈ

Однос друштва према филателији условљен је нивоом филателистичког деловања и ангажовања, који се манифестује пре свега у изложбама и издавачкој делатности, и зависи од њега. Учешће на светским филателистичким изложбама и организација изложби у Србији без сумње су пример афирмисања наше културе. С друге стране, континуинирана издавачка пракса, праћена крилатицом „Оно што није записано – као да се није ни догодило“, предуслов је здраве комуникације унутар Савеза филателиста Србије. Када државне институције, институције културе и поштанска управа препознају значај и могућност које пружају ова два поменута начина деловања организоване филателије, догоди се највећа регионална изложба, БАЛКАНФИЛА, у самом срцу Београда. Филателисти,  колекционари, пријатељи и заљубљеници у наш хоби имали су прилику да у октобру прошле године уживају у, према свим добијеним критикама, највећој и најбоље организованој филателистичкој изложби БАЛКАНФИЛА у њеној скоро шест деценија дугој историји. Осим високог нивоа приказаних филателистичких експоната, који с пуним правом носе атрибут културног добра сваке од држава из које долазе, сценографија која је пратила зграду Дома Војске у Београду и медијска заступљеност биле су на светском нивоу. Свакако да са пуним правом очекујемо да Србији у блиској будућности буде поверена и организација изложбе већег ранга од регионалне.

И ова 2024. носи са собом неколико јубилеја, од којих се свакако издваја 75. рођендан националног филателистичког часописа Филателиста. Тог сада већ далеког септембра 1949. светлост дана је угледао први број часописа, под уредништвом Александра Петровића. С разлогом и без њега, периодика излажења у ових 75 година није била уједначена, али је зато ангажовањем појединаца у Савезу имала континуитет, који је утемељио постојање часописа и усмерио га, полако али сигурно, ка првом веку постојања.  Препознајући значај који овај часопис има као културно добро, Савез је у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“ започео процес његове дигитализације. На тај начин ћемо пружити доступност часописа, бројних текстова, расправа, студија, истраживачима широм света.

Други јубилеј, који ће бити обележен у октобру ове године, јесте 150 година Светског поштанског савеза (UPU), светске организације задужене за координисање поштанске политике и правила између земаља-чланица, којој је Србија приступила на оснивачком конгресу у Берну 1874, као једна од 22 државе које су потписале оснивачки акт. Свакако годишњица којом се може похвалити тек нешто више од двадесетак држава-потписница. Активност српских излагача је и ове године на завидном нивоу. Очекује нас Светска изложба у Букурешту, Европска изложба у Копенхагену, регионална изложба БАЛКАНФИЛА ХХ у Солуну, као и изложба 11 Окно, у Крању. Свим нашим излагачима у име Савеза желимо успех на овим изложбама.

Почетком године изабрано је ново руководство Савеза филателиста Србије, о чему више можете прочитати у записнику са Изборне скупштине, који објављујемо на страницама овог броја. Непосредно након избора одржан је састанак са в. д. директором ЈП Пошта Србије, господином Зораном Ђорђевићем, на којем је потврђена успешна сарадња између Поште и Савеза, која је посебно интензивирана прошле године, непосредно пре и за време одржавања изложбе БАЛКАНФИЛА. Обострано је потврђен интерес наставка блиске сарадње, и у том смислу је Савез филателиста Србије иницирао код ПТТ музеја у Београду покретање неке врсте филателистичке трибине − предавања, како би се теме из широког спектра српске и југословенске филателије представиле широј публици. Истовремено је реализована иницијатива да канцеларија Савеза у Косовској 47 у Београду почне поново са радом од 4. марта ове године, понедељком, средом и петком од 9 до 12 часова.

Овом приликом вас позивам да пратите наш интернет-сајт, као и Фејсбук и Инстаграм страницу, како бисте благовремено били обавештени о активностима у Савезу, или да се о њима информишете код својих матичних друштава и клубова.

 • Уводник
 • Регионална филателистичка изложба Балканфила у Београду
 • Ћирифити
 • 80 година од одласка Евжена Дерока у славу
  Милан Радовановић, Тивадар Гаудењи
 • Изложбе у 2024.
 • Поштански жигови коришћени током бугарске окупације Србије у Првом светском рату
  Ричард М. Стивенс
 • Студија српске поште из друге окупације Албаније, 1915. године [3]
 • Поштански саобраћај у италијанским фашистичким логорима током Другог светског рата
 • Први законик Поште Србије, од 15. октобра 1843. године
 • Са насловне стране
 • Модерна филателија
 • ПТТ музеј у години јубилеја
 • Онлајн филателистичке изложбе
 • Блиц вести Србија, Блиц вести свет
 • Записник
 • Events Calendar
 • План активности Савеза филателиста Србије
Преузмите часопис “ФИЛАТЕЛИСТА” бр. 283