Skip to main content Skip to search

Часопис “ФИЛАТЕЛИСТА” – бр. 280

УВОДНИК

САДРЖАЈ

Претходна 2020. година биће забележена вероватно као година са најмање изложби, бар на светском нивоу. Истовремено остаће упамћен нагли, готово скоковит прелазак на дигитални облик комуникације и поред велике резервисаности која је претходила. Филателистичка дешавања најављена за 2020. годину померена су бар за годину дана: Балканфила за 2021, док је светска изложба у Лондону предвиђена за фебруар 2023. Светска изложба у Пловдиву, планирана за октобар 2020. је отказана.

Прослава 180 година отварања прве поште у Србији, је догађај који је свакако требало да буде доминантан у претходној 2020. за српску филателију. Околности и ограничења чији смо били сведоци, условили су нешто другачији облик обележавања значајних годишњица. Планирана филателистичка изложба СРБИЈАФИЛА је одложена, али је крајем године СФС одговорио на дигитални изазов и организовао прву онлајн изложбу СОФИЗ I, која је свакако оставила позитиван утисак. Више о СОФИЗ-у и пратећим дешавањима у наредном броју часописа ФИЛАТЕЛИСТА.

Пре него што је свет, а и филателија са њим делимично стала, активности које су претходиле обећавале су богат програм дешавања. ПТТ музеј у Београду је у сарадњи са господином Предрагом Антићем и СФС у склопу трибине „Култура путем поште“, организовао предавање на тему: „МИЛАНЧИЋИ“ – 150 ГОДИНА ОД ШТАМПАЊА. Више о овом догађају на страницама овог броја.

Србијамарка и Пошта Србијe су позитивно одговорили на иницијативу Савеза филателиста Србије да датум емитовања издања Дан марке буде повезан са најзначајнијим датумом у српској филателији – датумом изласка прве српске марке „Грбуше“ 1. мај 1866. (тада 13. мај по новом календару). Месец октобар као датум за емитовање који фигурира преко две деценије, није имао упориште у неком значајном датуму за српску или југословенску филателију.

Персонализоване поштанске марке (ппм ) у издању ЈП „Пошта Србије” широко су прихваћене као нови облик сакупљања у категорији традиционалне филателије. Савез Филателиста Србије (СФС) има сазнања, да се један број филателиста обраћа ЈП „Пошта Србије”, позивајући се на Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, за информације о наручиоцу, датуму и тиражу издања ППМ, што се може схватити као потреба за каталошком обрадом српских ППМ. Иако члан 8, став 2 Уговора о продаји персонализованих поштанских марака каже: Давалац услуга задржава право приказа ППМ у Каталогу ППМ, који би се користио за маркетиншке потребе ове услуге, каталошка обрада ЈП “Пошта Србије” још увек не постоји. У договору и уз изричиту сагласност корисника српских ппм , часопис ФИЛАТЕЛИСТА ће пратити издања ппм у својој редовној рубрици, уз графички приказ марке, без објављивања било којих података који би могли да угрозе тајност постојећег Уговора између Поште Србија и Корисника ппм.

Уз жељу да у овом броју пронађете нешто из области Вашег филателистичког интересовања, поздрављамо Вас до следећег броја.

 • Драгољуб Јовановић
  ПОШТАНСКИ САОБРАЋАЈ И ПОШТАНСКЕ УРЕДБЕ У СРБИЈИ 1840-1866. (I)
 • Миодраг Р. Вуковић
  ИМА СЛУЖБЕНИХ ПОДАТАКА – Поштанске марке Кнежевине Србије 1869-1879.
 • Жером Бургиња
  ФРАНЦУСКА ВОЈНА ПОШТА И ЦИВИЛНА ПРЕПИСКА НА БАЛКАНУ ПО ЗАВРШЕТКУ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА [2]
 • Проф. др Милан Радовановић
  НЕПОЗНАТА СРПСКА ВОЈНИЧКА КАРТА СА ДОШТАМПОМ
 • Ђорђе Радичевић
  РОСИКА – руско филателистичко друштво у Jугославији између два светска рата
 • Обавезне доплатне марке у унутрашњем поштанском промету
  Републике Србије 2016-2019.
 • Владимир Милић
  СРПСКЕ ПЕРСОНАЛИЗОВАНЕ ПОШТАНСКЕ МАРКЕ „НУЛТА СЕРИЈА“
 • ФИЛАТЕЛИСТИЧКА ИЗЛОЖБА „ТЕМИШВАР 2019“ [ИЗВЕШТАЈ]
 • „ПЛОВДИВ ФИЛА 2019“
 • ЗАПИСНИЦИ
 • БЛИЦ ВЕСТИ
 • Проф. др Драгослав Ђукановић
  ДРУГА ШАХОВСКА ОЛИМПИЈАДА ЗА ЖЕНЕ, 1963, СПЛИТ, ЈУГОСЛАВИЈА
 • IN MEMORIAM Зоран Р. Бошковић (1957-2020)
 • ПРЕГЛЕД ПЕРСОНАЛИЗОВАНИХ ПОШТАНСКИХ МАРАКА
 • ПРЕГЛЕД ИЗДАЊА ПОШТЕ СРБИЈЕ У ПЕРИОДУ ЈУЛ-ДЕЦЕМБАР 2019.
 • ПРОГРАМ ФИЛАТЕЛИСТИЧКИХ ИЗЛОЖБИ
Преузмите часопис “ФИЛАТЕЛИСТА” бр. 280