Културне везе чине важну основу пријатељства народа Србије и Сједињених Америчких Држава, а филмови и филмска индустрија представљају један од најпрепознатљивијих симбола културе САД у Србији. Холивуд као историјска престоница филмске индустрије симболизује дух Америке, њене вредности и широки спектар културних аспеката важних за разумевање САД, које су амерички филмови преносили у земљама широм света, па и у Србији, током претходних 100 година.

Успон Холивуда као престонице филма симболизује један од најчувенијих знакова популарне културе 20. века – натпис Холивуд у Лос Анђелесу. 2023. године обележава се јубилеј – стогодишњица постављања овог знака, који већ читав век широм света носи поруку универзалне културе. Знак Холивуд данас представља универзалну метафору не само за локацију, већ и за читаву једну индустрију, животни стил и културолошке чиниоце који су уткани у његову стогодишњу историју.

Важност двосмерних веза у културним односима два народа најбоље се може илустровати управо на примеру Холивуда и филмске индустрије САД у чијем настанку, изградњи и достизању глобалне славе и успеха су свој допринос дали и уметници српског порекла. Од многих имена наших сународника и њихових наследника који су у САД изградили каријере и дали значајан допринос у филмској индустрији и конкретно у Холивуду, издваја се име Карла Малдена. Рођен као Младен Секуловић у Чикагу, остварио је невероватно успешну филмску каријеру наступајући у више од 60 филмова. Никада не заборављајући своје порекло, Малден се потрудио да остави траг и у српској и југословенској кинематографији наступом у једном филмском остварењу снимљеном на нашим просторима. Од многих награда и признања која је добио, поред награде Оскар из 1951. године, издваја се и Награда за животно дело Америчког глумачког удружења, коју је примио 2004. године.

Уметничка реализација издања: Јакша Влаховић, академски графичар

Каталошке информације
04. јул 2023.
Уметничка реализација издања: Јакша Влаховић, академски графичар
Вишебојни офсет „Форум” Н.Сад; з.ч. 13 3/4
Бл. 107. (136,00 дин) (вишебојна) 10.000
Табак: блок
На коверту са жигом ПД (FDC)
Нацрт: Бл 107. Атмосфера златног доба Холивуда са знаком „HOLLYWOOD”, симболичким филмским реквизитима и имагинарним филмским ликовима.
Величина марке у блоку: 49,3 x 35
Величина блока: 96 x 78mm
Важе неограничено.

Извор: ПОШТА СРБИЈЕ – Пригодна издања, 2023. год.