Никола Тесла и Михајло Пупин су двојица највећих српских научника и проналазача, који су своје каријере, изуме и научна достигнућа остварили у Сједињеним Америчким Државама. Обојица су дали кључне доприносе научном и технолошком развоју човечанства, никада не заборављајући своје српско порекло и америчко друштвено окружење које им је омогућило да до краја искажу своје таленте и вредности.

Емисија пригодних поштанских марака „Никола Тесла и Михајло Пупин – наши генији” слави двојицу великана науке у част јубилеја сто година од првог објављивања аутобиографске књиге Михајла Пупина, награђене Пулицеровом наградом, „Са пашњака до научењака” и јубилеја 125 година прве Теслине јавне демонстрације управљања путем радио таласа.

Никола Тесла (Смиљан, 10. јул 1856 – Њујорк, 7. јануар 1943) проналазач, инжењер и футуриста, најпознатији по свом доприносу у пројектовању модерног система напајања наизменичном струјом, један је од највећих генија и највећи проналазач прошлог миленијума. Своје проналаске, по сопственој жељи, оставио је у аманет целом човечанству. Међу његовим бројним патенатима налазе се и они из области радија и бежичног преноса радио сигнала, а убрзо након што је регистровао свој први патент из ове области, Тесла је 1898. извршио и прву јавну демонстрацију управљања бродом преко радио таласа, на изложби из области електрике у Медисон Сквер Гардену.

Михајло Идворски Пупин (Идвор, 9. октобар 1854 – Њујорк, 12. март 1935) научник, проналазач, професор на Универзитету Колумбија и почасни конзул Србије у САД, осим по успешном и обимном научном делу остаће упамћен и по изузетном доприносу на Париској мировној конференцији којом су, након I светског рата, утврђене границе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Пупин се бавио и књижевним радом; добитник је светски престижне Пулицерове награде 1924. за своје најпознатије дело, аутобиографију на енглеском језику ”From immigrant to inventor” (Са пашњака до научењака) објављену 1923. године.

Уметничка реализација издања: мр Бобан Савић, академски сликар

Каталошке информације
10. јул 2023.
Уметничка реализација издања: мр Бобан Савић, академски сликар
Вишебојни офсет „Форум” Н.Сад; з.ч. 13 3/4
1242. 136,00 дин (вишебојна) 25.000
1243. 136,00 дин (вишебојна) 25.000
Табак: 8
На коверту са жигом ПД (FDC)
Нацрт: 1242. Михајло Идворски Пупин
Нацрт: 1243. Никола Тесла
Величина марке: 33,49 x 42 mm
Важе неограничено.

Извор: ПОШТА СРБИЈЕ – Пригодна издања, 2023. год.