У склопу обележавања 70. годишњице оснивања Народне Републике Кине у Вухану је од 11.06. – 17.06.2019. године одржана светска филателистичка изложба CHINA 2019 у организацији свих кинеских филателистичких федерација, заједно са State Post Bureau Народне Републике Кине, народном Владом провинције Хубеи и кинеском Поштанском групацијом. Изложба је одржана под окриљем FIAP (Federation of Inter-Asian Philately) и под патронатом FIP.

Вухан је велики град на обали реке Јангце и у великој мери је изграђен у последњих 50 година, иако има много дужу историју. Са 10 милиона становника, развијеном индустријом и 40 универзитета, град се и даље развија и расте великом брзином.

Изложба је одржана у огромном комплексу који чине хотел и изложбене дворане, уз учешће излагача из 85 земаља који су у такмичарском делу изложили колекције на близу 3.450 витрина, док су у ревијалном делу колекције биле изложене на више од 1.200 витрина. Такође, било је изложено и 145 експоната у класи литературе.

У такмичарском смислу, изложба је обухватила 14 класа филателије. Поред традиционалних FIP текмичарских класа, на овој изложби су први пут на FIP нивоу представљене разгледнице као експериментална излагачка класа.

Великом златном медаљом награђено је 40 колекција, док је 111 освојило златну медаљу.

Наша земља се представила колекцијама шест излагача од којих су се две колекције такмичиле у класи „Поштанска историја“, једна колекација у класи „Традиционална филателија“, једна колекција у класи „Модерна филателија“, три колекције у класи „Једна витрина“ и два експоната у класи „Литература“.

Постигнути су следећи резултати:

Презиме и име излагача Назив колекције Број бодова Освојена медаља
Антић  Предраг The Kingdom of Serbia 91 Златна
Боричић  Александар Partisan censored mail and civil mail of Yugoslavia 1941-1947 85 Велика позлаћена
Боричић  Александар The Postal History of Montenegro 1799-1916 85 Велика позлаћена
Милић  Владимир Serbia – Personalized Postage Stamps 73 Сребрна
Бараћ Горан Republic of Srpska – Local Issue Doboj 62
Влајнић Борис Travelling Post Office Cancellations in Bosnia and Herzegovina 1890-1918 80
Тангл Иван Peterwardein in the Prestamp Philately 1771-1850 83
Радовановић  Милан Bulgarian Occupation of Serbia in Great War (Postal History) – Silent Witness 82 Велика позлаћена
Филателистичко друштво Бања Лука Fakes and Forgeries in Philately of Bosnia and Herzegovina 1879-1918 80 Велика позлаћена

 

Треба истаћи да су се Кинези својим гостопримством и љубазношћу још једном доказали као традиционално добри домаћини и учинили да сви учесници понесу кући најлепше утиске.

Зоран Степановић,
српски национални комесар