Skip to main content Skip to search

Часопис “ФИЛАТЕЛИСТА” – бр. 279

УВОДНИК

САДРЖАЈ

Филателиста, часопис Савеза филателиста Србије, ове године обележава седамдесети рођендан. У својој седам деценија дугој историји постојања успео је себи да обезбеди значајну улогу када су у питању сакупљачка, истраживачка и излагачка филателија, како у Србији тако и на простору бивше Југославије. Заслуга за то свакако припада уредницима и њиховим сарадницима, који су у различитим условима стварали Филателисту као институцију српске филателије.

Хронологија јавног поштанског саобраћаја у Србији, ове 2019. године диктира обележавање још једног великог догађаја: пре 150 година, 1869. Кнежевина Србија је емитовала поштанске марке са ликом кнеза Милана, касније популарно назване „Миланчићи“. Ова годишњица је заслужила да буде обележена и у том смислу Савез филателиста Србије ће у сарадњи са ПТТ музејом у Београду, 11. децембра ове године организовати предавање угледног српског филателисте господина Предрага Антића у склопу трибине „Култура путем поште – „Миланчићи“ – 150 година штампања“ Скупштина СФС је у априлу ове године изабрала новог председника Николу Љубичића и нове чланове управног одбора. Више о томе на страницама овог броја.

Истовремено, заказана је редовна годишња скупштина за децембар ове године. Тематском изложбом у ПТТ музеју, у Београду, „Уметнички нацрти за поштанске марке (1930-1990)“, обележен је Дан Поште Србије – 7. јуна и 179година од успостављања јавног поштанског саобраћаја у Србији. Увек са радошћу дочекујемо отварање сваке нове поставке у ПТТ музеју, обзиром да је национална филателистичка изложба последњи пут одржана пре више од 7 година – у априлу 2012. Управо ова тематска изложба у ПТТ музеју требало би да буде увертира прославе 180 година отварања прве поште у Србији, која нас очекује у 2020. години и која мора бити пропраћена и обележена националном филателистичком изложбом. Поштанске марке, писма, дописне карте, разгледнице, поштански формулари и телеграми свакако су део националне културне баштине, који путем филателистичке изложбе адекватно могу да буду представљени културној јавности.

У Пловдиву је од 17. до 20. октобра ове године одржана европска филателистичка изложба, која није имала такмичарски карактер. Изложба се поклапа са избором града Пловдива као европске престонице културе 2019.Идеална прилика коју би свакако требало
искористити, имајући у виду да је европска престоница културе у 2021. Нови Сад.

Незаобилазна референтна литература о фалсификатима – часопис Fakes, Forgeries & Experts је доживео своје двадесето издање и промовисан је на изложби Стокхолмиа 2019.

Највећи међународни филателистички догађај ове године на свету је свакако светска филателистичка изложба у Кини, одржана у јуну ове године. Осам српских излагача узело је учешће на овој изложби.

И на крају, а ништа мање важна информација да је уређивачки одбор часописа Филателиста почео са радом у новом саставу и на начин који условљавају односно омогућавају тековине 21. века. Више о томе можда у неком наредном броју часописа Филателиста.

 • Уводник
  Уводна реч новог председника СФС
 • Миодраг Р. Вуковић
  ОПШТИНСКЕ ПОШТЕ У СРБИЈИ 1883-1902.
 • Жером Бургиња
  Француска војна пошта и цивилна преписка на Балкану
  по завршетку Првог светског рата [1]
 • Проф. др. Милан Радовановић
  Енглеско-српска мисија Христић
 • Ђорђе Радичевић
  ЈУГОСЛАВИЈА 1945-1951.
 • Тивадар Гаудењи (Друштво новосадских филателиста)
  Преглед пригодних жигова првог дана Краљевине Југославије
 • Растислав Спевак
  Петровецфила XV – Међународна филателистичка изложба
 • Промена тарифе у унутрашњем поштанском саобраћају
 • Светска филателистичкa изложбa у Вухану
 • 9окно, Крањ, Словенија 5. 9. 2019. – 12. 9. 2019.
 • EFIRO 2019
 • FFE #20 is here!
 • Преглед издања Поште Србијe у периоду јануар 2019. – јун 2019.
 • Записник прве редовне седнице Управног одбора СФС
 • Укратко
 • IN MEMORIAM Др Мирко Царан (1933-2019.)
  Поимање филателије као културе
Преузмите часопис “ФИЛАТЕЛИСТА” бр. 279